Okręg Mazowiecko – Podlaski Federacji Związku Zawodowego Metalowców i Hutników  zrealizował szkolenie dokształcające

Okręg Mazowiecko – Podlaski Federacji Związku Zawodowego Metalowców i Hutników zrealizował szkolenie dokształcające

Rada Okręgu Mazowiecko – Podlaskiego Federacji Związku Zawodowego Metalowców i Hutników z siedzibą w Płocku zorganizowała w dniach 12 – 14 lipca 2019 roku szkolenie z zakresu prawa pracy dla członków organizacji związkowych zrzeszonych w ramach Rady Okręgu, połączone z posiedzeniem Rady Okręgu. Szkolenie prowadził kol. Paweł Galec – ekspert OPZZ, który przybliżył uczestnikom nowelizację zapisów ustawy o związkach zawodowych oraz przedstawił najważniejsze zagadnienia dot. ochrony danych osobowych w odniesieniu do Rozporządzenia Ogólnego o Ochronie Danych Osobowych stosowanego od 25 maja 2018 roku w całej Unii Europejskiej.

W szkoleniu uczestniczył także Mirosław Grzybek Przewodniczący Federacji Związku Zawodowego Metalowców i Hutników, który omówił aktualną sytuację w kierowanej przez niego organizacji oraz wskazał najważniejsze problemy związkowców zatrudnionych w zakładach pracy zrzeszonych w Federacji.

Podczas pobytu w Płocku uczestnicy szkolenia, w tym członkowie Rady Okręgu zwiedzali miasto, jego atrakcje turystyczne oraz złożyli wizytę w Urzędzie Miasta Płocka, gdzie zostali podjęci przez Piotra Dyśkiewicza – Zastępce Prezydenta Miasta Płocka ds. Komunalnych, który oprowadził przybyłych gości po gmachu ratusza miejskiego oraz zapoznał ich z aktualnymi problemami miasta i jego mieszkańców.

W sobotni wieczór (13.07.2019 r.) uczestnicy szkolenia wzięli udział w pikniku integracyjnym organizowanym tradycyjnie, co roku przez Związek Zawodowy „Metalowcy” zrzeszony przy C N H Industrial Polska Sp. z o. o. w Płocku. Piknik odbył się na terenie zielonego ogródka Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Płocku. Głównym celem organizowanego spotkania była integracja środowiska związkowego i ich rodzin – mieszkańców Płocka oraz przybyłych gości. Uczestnicy pikniku mieli możliwość między innymi degustacji dań regionalnych przygotowanych przez lokalną restaurację w formie tzw. wiejskiego stołu, na którym znalazły się przekąski i potrawy charakterystyczne dla kuchni wywodzącej się z regionu mazowieckiego.

Lech Latarski

Przewodniczący Okręgu Mazowiecko-podlaskieg

FZZ Metalowców i Hutników

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.